Τετάρτη, 01 Μαϊος 2019
Κατηγορία ΣΧΟΛΙΑ
Σχολιάστε πρώτοι!

Στη μνήμη του Παντελή Ζησιμάτου, του Γιώργου Θεοφιλόπουλου, του Κώστα Τζωρτζάτου, του Βασίλη Φίλιππα και του Κώστα Χυτήρη, των πέντε Επτανησίων που έδωσαν τη ζωή τους στο έπος των 200 της Καισαριανής, τιμώντας τις καλύτερες αγωνιστικές παραδόσεις του λαού των Ιονίων νήσων, αφιερώνονται σήμερα, λόγω της Πρωτομαγιάς, οι γραμμές που ακολουθούν.

Εκτελέστηκαν και οι πέντε από τους ναζί κατακτητές την Πρωτομαγιά του 1944 στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, μαζί με άλλους 195 κομμουνιστές και πρωτοπόρους αγωνιστές του λαού μας, αρνούμενοι να αποκηρύξουν τα λαϊκά δίκαια και την πίστη τους.

Τιμή και δόξα στους ήρωες των νησιών μας, στις οικογένειες που γέννησαν τέτοιους ήρωες, σ' όλους όσοι με την ίδια αξιοπρέπεια και το ίδιο σθένος συνέχισαν στα χνάρια τους στα νησιά μας.

Ο Παντελής Ζησιμάτος είχε γεννηθεί στα Κοντογουράτα της Κεφαλονιάς το 1912.

Ο Γιώργος Θεοφιλόπουλος επίσης είχε γεννηθεί το 1912 στην Κεφαλονιά.

Ο Κώστας Τζωρτζάτος είχε γεννηθεί το 1907 στη Σάμη της Κεφαλονιάς.

Ο Βασίλης Φίλιππας - Ταμπάνος είχε γεννηθεί στη Λευκάδα το 1893.

Ο Κώστας Χυτήρης είχε γεννηθεί στους Κουραμάδες της Κέρκυρας το 1906.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τουλάχιστον αυτοί οι πέντε αγωνιστές, από τους συνολικά 200 εκτελεσμένους στην Καισαριανή την Πρωτομαγιά του 1944, είχαν γεννηθεί στα Ιόνια νησιά.

Αθάνατοι!

Στη μνήμη τους εμείς εδώ στο ionia-alexandra-balou.gr, οι φίλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων, του συνδυασμού που διεκδικεί τη νίκη στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων με υποψήφια περιφερειάρχη την Αλεξάνδρα Μπαλού, επιλέξαμε να παραθέσουμε δύο κομμάτια του αθάνατου έργου «Canto General», που υμνεί τα πανανθρώπινα ιδανικά της ελευθερίας και της δικαιοσύνης, τους ηρωικούς, αδιάκοπους κι αδάμαστους αγώνες των λαών για την κοινωνική πρόοδο, την αντίστασή τους στην αδικία και στην τυραννία εκ μέρους των οικονομικά ισχυρών.

Το επιλέξαμε για τον πρόσθετο λόγο ότι την εκπληκτική μελοποίηση του έργου του Πάμπλο Νερούδα από τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη μας Μίκη Θεοδωράκη συνοδεύουν οι ερμηνείες δυο κορυφαίων ερμηνευτών που έχουν επτανησιακή καταγωγή και παιδεία. Αναφερόμαστε βεβαίως στη Μαρία Φαραντούρη μας και στον Πέτρο Πανδή μας, που μας έχουν κάνει υπερήφανους ερμηνεύοντας ανεπανάληπτα το «Canto General» σε ολόκληρο τον κόσμο.

Το επιλέξαμε, ακόμη, για τον λόγο ότι στα νησιά μας ενδέχεται να παρουσιαστεί για πρώτη φορά το «Canto General» σε διασκευή για μπάντα Φιλαρμονικής, καθώς ο μαέστρος κορυφαίας Φιλαρμονικής των νησιών μας έχει ήδη ζητήσει από τον Μίκη Θεοδωράκη τη συγκατάθεσή του και έχει ξεκινήσει τη μουσική διασκευή.

Στη μνήμη του Παντελή Ζησιμάτου, του Γιώργου Θεοφιλόπουλου, του Βασίλη Ταμπάνου, του Κώστα Τζωρτζάτου και του Κώστα Χυτήρη: «La United Fruit Co.» με τον Πέτρο Πανδή μας και «Los Libertadores» με τη Μαρία Φαραντούρη μας.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr