Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
Κατηγορία ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Η υποψήφια περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Αλεξάνδρα Μπαλού στις 7 Μαρτίου μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΙΓΜΑ» στη Ζάκυνθο.

Ήταν καταπέλτης για τις ευθύνες του κ. Θ. Γαλιατσάτου. Μίλησε για όλα και στάθηκε ιδιαιτέρως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με λόγο αποκαλυπτικό. Αναφέρθηκε επίσης ιδιαιτέρως στην επικινδυνότητα των σχεδίων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

Σημείωσε:

Ως «Λαϊκή Συσπείρωση» επισκεφθήκαμε χθες το κέντρο ανακύκλωσης στο αεροδρόμιο και τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στον Λίβα. Για τα όσα είδαμε στο κέντρο ανακύκλωσης, η λέξη είναι ντροπή. Μηχανήματα διαλυμένα, άνθρωποι που εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες, χωρίς την απαραίτητη ένδυση και υπόδηση, με ελάχιστους μισθούς και σε έναν χώρο που τη διαχείριση έχει αναλάβει ιδιώτης.

Από την άλλη, ο Λίβας θυμίζει ένα βουνό με δεματοποιημένα σκουπίδια, σύμμεικτα τα οποία έχουν έναν ορισμένο χρόνο ζωής, κατά συνέπεια, χωρίς να υπάρχει εγγύηση για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι όποιες ενδιάμεσες λύσεις, όπως αυτή που εφαρμόζεται τώρα στον Λίβα, έχουν συγκεκριμένα κριτήρια, με κυρίαρχο το να μην κινδυνεύσει το περιβάλλον. Αμφιβάλλω αν οι κρατικές υπηρεσίες που υποτίθεται ελέγχουν, κάνουν την δουλειά τους. Έχουμε το παράδειγμα της Λευκίμμης στην Κέρκυρα, όπου έχουν κάνει εκατό ελέγχους, αλλά το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο.

Εμείς διαφωνούμε ως προς το περιεχόμενο του εθνικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Δεν έχουμε εμπιστοσύνη σε μελέτες από ιδιώτες για μια χωροθέτηση. Αυτά πρέπει να γίνονται από έναν δημόσιο οργανισμό. Έχουν ξοδευτεί άπειρα εκατομμύρια σε ιδιώτες -και χωρίς αποτέλεσμα. Έχουν κάνει τα σκουπίδια μπίζνες, είναι χρυσάφι για αυτούς η αποκομιδή, και ο εθνικός σχεδιασμός έχει την κατεύθυνση της πλήρους ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Αυτή είναι η συνολική κεντρική κυβερνητική γραμμή, και αυτήν ακολουθεί και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Προωθούν μονάδες επεξεργασίας τύπου Ιωαννίνων. Εμείς μιλάμε για διαλογή στην πηγή, για ανακύκλωση και κομποστοποίηση, μιλάμε για διαχείριση απορριμμάτων με κρατική οικονομική ενίσχυση. Λέμε όχι στην ιδιωτικοποίηση, πρέπει το κράτος να συνδράμει χρηματοδοτικά.

Διαφωνούμε κάθετα στο να δοθεί η αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Φτάσαμε στο παρά πέντε, μας έφτασαν εκεί, σκόπιμα κάποιοι, για να πει ο κόσμος ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να πληρώσει κάποια χρήματα παραπάνω για να τους μαζεύουν τα σκουπίδια. Στην Κέρκυρα έχουν δώσει 6,5 εκατομμύρια ευρώ σε ιδιώτες για την αποκομιδή. Πόσα πια θα πληρώνει ο δημότης;

Ο Δήμος Ζακύνθου θα έπρεπε να είχε διεκδικήσει πρόσληψη προσωπικού για την αποκομιδή, μέσω δίμηνων και οκτάμηνων συμβάσεων. Ασφαλώς και για όλα αυτά φέρει ευθύνη η περιφερειακή Αρχή.

Ο κ. Γαλιατσάτος είναι το καλό παιδί της κυβέρνησης, έχει ευθύνη γιατί δεν αντιστάθηκε και γιατί προωθεί την κυβερνητική πολιτική. Χρηματοδοτεί στην Κέρκυρα έναν παράνομο χώρο, μη αδειοδοτημένο, για να γίνει ΧΥΤΑ. Τόσο ο κ. Γαλιατσάτος, αλλά και προγενέστερα ο κ. Σπύρου, ακόμα και η κ. Κράτσα, ουδέποτε τσακώθηκαν με τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για να δώσουν λύση σε τοπικό επίπεδο, για να λύσουν θέματα, όπως η πρόσληψη προσωπικού.

Είναι τραγική η κατάσταση με τα σκουπίδια στην Κέρκυρα και παίζονται μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μιλάμε για ένα περιβαλλοντικό έγκλημα. Έχουν δύο χαβούζες, στο Τεμπλόνι και στη Λευκίμμη, με έναν περιφερειάρχη και έναν δήμαρχο να ρίχνουν το μπαλάκι της ευθύνης ο ένας στον άλλον, παρότι ανήκουν στον ίδιο πολιτικό χώρο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά τα χρήματά της πίσω γιατί υπολειτουργεί το νοσοκομείο Ζακύνθου. Αυτή η τραγική εικόνα οφείλεται στις περικοπές κονδυλίων, στη μη πρόσληψη προσωπικού και στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης της Υγείας. Πρέπει να κλιμακωθεί ένα διεκδικητικό κίνημα για να επιλυθούν αυτά τα ζητήματα.

Κρύβονται σε Δήμο Ζακύνθου και Περιφέρεια, πίσω από τις αρμοδιότητές τους... Σε δική μας ερώτηση στο περιφερειακό συμβούλιο για τα προβλήματα της παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Ζακύνθου, μας απάντησαν ότι δεν υπάρχει θέμα, αφού τα στοιχεία δείχνουν ποσοστό νοσηλείας 2,2 παιδιά ανά ημέρα. Μιλάμε για μια κυνική απάντηση.

Ξεπουλάνε την λαϊκή περιουσία και εμείς δεν συμφωνούμε σε αυτή την λογική. Τα αεροδρόμια είναι λαϊκή περιουσία την οποία χαρίζουν και εμείς χρυσοπληρώνουμε για να κερδοφορεί η κάθε Frapport.

Δεν χρεοκόπησε η χώρα, έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να αναπτυχθούμε, χρεοκόπησε η πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων που έκαναν τον φτωχό φτωχότερο και το κεφάλαιο πιο πλούσιο.

Δεν αξιοποιούμε σήμερα τον πλούτο που διαθέτει η χώρα, έστω όχι εμείς. Τον αξιοποιούν ντόπια και ξένα οικονομικά συμφέροντα, όπως συμβαίνει και με την εξόρυξη των υδρογονανθράκων, η οποία και έχει μια επικινδυνότητα, λόγω της σεισμογενούς περιοχής που είμαστε και λόγω μια πιθανής μόλυνσης του περιβάλλοντος από ένα ατύχημα.

Προτεραιότητά μας είναι οι λαϊκές ανάγκες, όποιος συμφωνήσει με τις δικές μας προτεραιότητες, τότε ευχαρίστως να συνεννοηθούμε μαζί του. Οι όποιες συνεργασίες χτίζονται με βάση την κατεύθυνσή μας. Δεν είναι το πρόβλημά μας η καρέκλα.

Εμείς θα παλέψουμε με τον λαό για να τον ανακουφίσουμε από τα βάσανά του. Μόνο αυτός ο δρόμος οδηγεί στην πραγματική πρόοδο. Να βγει πρώτος ο λαός, να βγει νικητής ο λαός σε αυτές τις εκλογές.

Ακούστε εδώ

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr