Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
Κατηγορία ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Δεκάδες πολίτες της Λευκάδας την πλησίαζαν για να της σφίξουν το χέρι και να την καλωσορίσουν στη Λευκάδα των μεγάλων δημοκρατικών αγώνων. Κι αυτή ανταπέδιδε ζεστά το καλωσόρισμα και τις ευχές... Η Αλεξάνδρα Μπαλού ένιωθε άνετα και ενέπνεε αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία σε όλες τις επισκέψεις και επαφές που είχε στο νησί του Άγγελου Σικελιανού (φωτο), στη διάρκεια της περιοδείας της στο νησί μας αυτό το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου.

Σε συγκέντρωση στην πόλη της Λευκάδας, στις 21 Ιανουαρίου, η υποψήφια Περιφερειάρχης της «Λαϊκής Συσπείρωσης» έκλεισε την ομιλία της όπως άξιζε στο νησί που δεν δίπλωσε ποτέ τις σημαίες του αγώνα για τα κοινωνικά δικαιώματα και τη δικαιοσύνη: Με τον στίχο του Άγγελου Σικελιανού «Δεν είναι χίμαιρα να καβαλάς το όνειρο», από το ποίημα του σπουδαίου Λευκαδίτη ποιητή «Όχι δεν είναι χίμαιρα». 

Συγκινημένοι, φίλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με δεκαετίες αγώνων στις πλάτες τους έσπευδαν μετά να τη συγχαρούν για την ομιλία της, να τη φιλήσουν, να την ενθαρρύνουν, να της ευχηθούν «Με τη νίκη»!

Ήταν μια ομιλία-χείμαρρος, τεκμηριωμένη, αλλά και αυθόρμητη, που εστίαζε στο δίκιο των πολιτών των Ιονίων Νήσων. Ομιλία-καταπέλτης για τον άλλοτε αγωνιστή Περιφερειάρχη κ. Γαλιατσάτο και τους άλλους υποψηφίους του συντηρητικού χώρου.

Να πώς παρουσίασαν τον λόγο της τα «Λευκαδίτικα Νέα»:  

Η υποψήφια Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων τόνισε ότι η μάχη που δίνει στις εκλογές η «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι μια συνέχεια των αγώνων.

«Είναι μια μάχη που μπορεί να εκφραστεί την ημέρα της ψηφοφορίας στην κάλπη, όμως για μας είναι μια μάχη που πατάει στους αγώνες και τις αγωνίες που ζήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα μαζί με τους συνταξιούχους, τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες, τη νεολαία, τις γυναίκες, που διεκδικούσαν και πάλευαν για τα δικαιώματά τους, που οι κυβερνήσεις που πέρασαν τα πετσόκοβαν. Είναι μια μάχη που συνεχίζει το επόμενο διάστημα, και μετά τις εκλογές, για να έχει δίπλα του ο λαός που υποφέρει από αυτή την πολιτική ένα συμπαραστάτη. Είναι μία ενιαία μάχη παντού, που θα την δώσουμε με αισιοδοξία και μαχητικότητα, κόντρα σε κείνους που πραγματικά θέλουν να ενισχύσουν τη δύναμη αυτών που μας εκμεταλλεύονται… Δίνουμε τη μάχη σε αυτές τις εκλογές ώστε να εκφραστεί ένα αγωνιστικό ρεύμα, να ενισχυθούν οι δυνάμεις που έχουν ως προτεραιότητα τις ανάγκες του λαού. Σε αυτό το δρόμο δίνουμε το χέρι μας σε όλες αυτές τις δυνάμεις, ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν το προηγούμενο διάστημα, ανεξάρτητα αν απογοητεύτηκαν, αν στεναχωρήθηκαν, αν γύρισαν πίσω και είπαν δεν αλλάζει τίποτα. Δίνουμε το χέρι ακόμη και αν έχουν επιφυλάξεις και ως προς το Κόμμα μας και ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης των προτάσεων που λέμε».

Πρόσθεσε ότι η κρισιμότητα της μάχης απορρέει από τον χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, η οποία έχει πάψει προ πολλού να είναι αυτοδιοίκηση και με όλους τους νόμους που πέρασαν αυτό που έγινε ουσιαστικά είναι η απόλυτη προσαρμογή και αναπροσαρμογή του κράτους σε ένα πιο ευέλικτο χαρακτήρα, που θα μπορεί να υλοποιεί την ουσία της πολιτικής και της στρατηγικής και των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ, μέσω πια των Περιφερειών και των Δήμων, μέσω δηλαδή της Τοπικής Διοίκησης.

Όπως βλέπουμε, σημείωσε, με την αναδιάταξη στο πολιτικό σκηνικό που επιχειρείται με τα διάφορα αποκόμματα και κόμματα που φτιάχτηκαν το προηγούμενο διάστημα ως εφεδρείες και συγκοινωνούντα δοχεία, με τον ίδιο τρόπο παρατηρούμε και τους συνδυασμούς στην Τοπική Διοίκηση που εναλλάσσονται -ο ένας μετακομίζει στον άλλο-, βγαίνουν ανεξάρτητοι, παίρνουν μετά τα χρίσματα και όλοι μεταξύ τους παλεύουν για τον ίδιο σκοπό και στόχο, την ανταγωνιστικότητα, την περιβόητη ανάπτυξη και την κερδοφορία...

Τόνισε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Βλέπουμε στους προϋπολογισμούς των περιφερειών -και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων- να φιγουράρουν τεράστια ποσά και έργα για την επιχειρηματικότητα. Τεράστια ποσά για τα πεντάστερα ξενοδοχεία, για ιατρικό, υποτίθεται, τουρισμό, αγροδιατροφικό τουρισμό, για σεμινάρια, για ημερίδες, για ταξίδια, από τη Λευκάδα μέχρι το Ισραήλ. Φωτογραφήσεις, συναντήσεις και διάφορα τέτοια φωτεινά, υποτίθεται, παραδείγματα και υποσχέσεις. Το βασικό τους στοίχημα είναι ακριβώς να εξυπηρετήσουν αυτά τα συμφέροντα...

Επιχειρήματα για να θολώσουν το κριτήριο της ψήφου είναι πάρα πολλά και τα χρησιμοποιούν όλοι οι συνδυασμοί, ανεξάρτητα αν στηρίζονται από τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, αν εμφανίζονται τάχα ως ανεξάρτητοι. Αποκέντρωση, αυτοτέλεια, αυτονομία, ότι είναι διαφορετικά τα τοπικά από τα γενικά προβλήματα. Όμως κανένας δεν μας λέει ότι κόπηκαν όλα αυτά τα χρόνια -με τα μνημόνια που όλοι ψήφισαν- οι κρατικοί προϋπολογισμοί και η επιχορήγηση στους Δήμους και τις Περιφέρειες. Αναμασούν καμιά φορά τα λόγια τους, όμως δεν συγκρούστηκε κανένας από αυτούς, ούτε ο κύριος Γαλιατσάτος, ούτε ο κύριος Σπύρου πριν, ούτε η κυρία Κράτσα σήμερα, ούτε και όλοι οι διάφοροι άλλοι που διεκδικούν να πάρουν αυτές τις καρέκλες, με τις όποιες κυβερνήσεις έκοψαν αυτά τα κονδύλια με στόχο να μεταφερθεί ουσιαστικά το κόστος στις πλάτες της λαϊκής οικογένειας. Γιατί από την άλλη μεριά περνάει η ιδιωτικοποίηση και η ανταποδοτικότητα σε όλα. Ανταποδοτικότητα στα απορρίμματα, στα φώτα, σε κάθε είδους δικαίωμα, που το κάνουν εμπόρευμα….

leykada kosmos

Πέρα από τους ανεξάρτητους να δούμε και μια άλλη προσπάθεια που γίνεται, ότι δηλαδή τα προβλήματα που βιώνουμε είναι θέμα ικανότητας ή μη ικανότητας αυτού που ήταν περιφερειάρχης ή που ήταν δήμαρχος... Αυτό ξεφτίζει μέσα από την ίδια την πραγματικότητα, αν βάλουμε κάτω την πείρα και θυμηθούμε πόσοι πέρασαν και πως τα προβλήματα παραμένουν ακόμη ίδια.

Ο κύριος Γαλιατσάτος τις προηγούμενες εκλογές, αφού πήρε την ψήφο, υποσχόμενος πάλι κι αυτός ότι θα σκίσει τα μνημόνια, ότι θα υπηρετήσει τις ανάγκες, ότι θα συγκρουστεί με τα επιχειρηματικά συμφέροντα, μοιράζει σήμερα πακτωλό χρημάτων για τα μεγάλα συμφέροντα. Στοιχίζεται πίσω από τις ανάγκες επιχειρηματικών κλάδων, όπως είναι τώρα η εξόρυξη υδρογονανθράκων και πίσω από τα ΝΑΤΟϊκά σχέδια. Στοιχίζεται πίσω από τα πεντάστερα ξενοδοχεία, φωτογραφίζεται με τον Ρώσο μεγιστάνα και πουλάει το Σκορπιό, τη δημόσια περιουσία. Πραγματικά δεν θυμίζει τίποτε -ούτε ο ίδιος δεν θυμάται- από τις υποσχέσεις του στις εκλογές για να πάρει την ψήφο της λαϊκής οικογένειας. Υπερηφανεύεται για τον ιατρικό τουρισμό και ταυτόχρονα δεν βγάζει άχνα για τις περικοπές της κυβέρνησής του, την οποία ξεπλένει με την τακτική του και πότε το παίζει λίγο διαφοροποιημένος, ενώ τώρα που πήρε το χρίσμα είναι υπάκουος σε αυτή. Βγάζει και φωτογραφίες -για να μην το ξεχνάει και ο ίδιος και όσοι ξεγελάστηκαν από τα παχιά λόγια- και με τους ΝΑΤΟϊκούς, που πέρασαν από τα Επτάνησα.

Αντίστοιχα η εκλεκτή της ΝΔ, η κυρία Κράτσα προβάλλει ως μεγάλο της ατού τη συμμετοχή της στην Ευρωβουλή και ξέρει, όπως λέει, να διαχειρίζεται τα μεγάλα κονδύλια και να δώσει στα Επτάνησα το μεγαλείο που τους ανήκει. Αυτό είναι γενικά το μότο με το οποίο πολιτεύεται.

Γι' αυτό λέμε ο λαός με την πείρα του να θυμηθεί ότι όλα τα προγράμματα που ψηφίστηκαν μέσα στην ΕΕ και όλα τα κονδύλια που δίνονται κάτω από διάφορους τίτλους, όπως κλιματική αλλαγή, προστασία των παραλιών, είναι ακριβώς για τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αντισεισμική, αντιπυρική και αντιπλημμυρική προστασία είναι από άποψη επιλεξιμότητας τελευταία, γιατί δεν έχουν κέρδος.

Ξέρουμε λοιπόν πολύ καλά ότι και η ίδια και το κόμμα, μέλος του οποίου ήταν, σήκωσε το χέρι της και συμφώνησε σε αυτή την πολιτική που βασανίζει το λαό μας και στις Περιφέρειες και στους Δήμους και στην καθημερινότητα. Η συνάντησή της με τον Μοσκοβισί και η συμφωνία μαζί του για τα κοινά τους οράματα και στόχους... Είναι καθαρό νομίζω για τι πράγμα μιλάμε... Για ποιους παλεύουν και ποιους θέλουν να υπηρετήσουν.

Η διαφορά τους είναι ποιος από τους δυο θα το κάνει καλύτερα. Ποιος από τους δυο θα στηρίξει ποιον και ποιος θα κρατήσει την εξουσία για λογαριασμό του και για λογαριασμό του φορέα του.

Για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μιλιά. Για το πως δουλεύουν, για το πως πληρώνονται, για το αν είναι απλήρωτοι, αν είναι όλη τη μέρα μέρα όρθιοι, δεν απασχολεί κανέναν...

Για το αν τα καράβια που πάνε στην Ιθάκη θα σταματήσουν ξανά και θα μείνουν πάλι οι άνθρωποι εκεί χωρίς καράβι μιλιά. Θα κόψουν τώρα πάλι αυτές τις μέρες καμιά κορδέλα για ένα καράβι που λένε πως θα πάει, αφού επιδοτηθεί ο ιδιοκτήτης με -δεν ξέρω πόσα...- εκατομμύρια, για να εξυπηρετήσει τους κατοίκους. Πότε; Το 2019, αφού τους έχουν άπειρες φορές κοροϊδέψει. Κι αυτά τα υδατοδρόμια πια περιμένουμε να γίνουν, αλλά ως το τέλος θα έχουμε κάνει τη γέφυρα και θα έχουμε επικοινωνία!».

Κλείνοντας την ομιλία της η Αλεξάνδρα Μπαλού κάλεσε να δοθεί η μάχη σε κάθε μετερίζι,  λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Εκείνοι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των λίγων και χορτάτων, εμείς στοιχιζόμαστε με τα συμφέροντα των πολλών που παράγουν τον πλούτο».

Ολοκλήρωσε την ομιλία της με τους στίχους του Άγγελου Σικελιανού.

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr