Δευτέρα, 25 Μαρτίου 2019
Κατηγορία ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Στην περιοχή της Λευκίμμης με τη λαμπρή, δυνατή αγωνιστική ιστορία, στη νότια Κέρκυρα, βρέθηκε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου η Αλεξάνδρα Μπαλού, συμμετέχοντας σε πολιτική εκδήλωση. Μίλησε για τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων και κάλεσε τους πολίτες της περιοχής να πρωτοστατήσουν στον αγώνα της παράταξης για να αλλάξει πορεία η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Η απερχόμενη περιφερειακή Αρχή, ως γνωστόν, απαρνήθηκε  κάθε προηγούμενη δέσμευσή της και όχι μόνον έθεσε σε λειτουργία μια νέα χωματερή σκουπιδιών στην πραγματικότητα στην περιοχή, αλλά επιστράτευσε και τα ΜΑΤ για να επιβάλει τη θέλησή της!

Η Αλεξάνδρα Μπαλού ανέπτυξε εκ νέου, εκτενώς, τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Κέρκυρας.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις προσπάθειες της φασιστικής Χρυσής Αυγής να εκμεταλλευθεί τη δικαιολογημένη αγανάκτηση των κατοίκων της Λευκίμμης και αν εκτρέψει το κίνημά τους σε αντιδραστικές κατευθύνσεις, βολικές μάλιστα για την κυβέρνηση και την Τοπική Διοίκηση που επιχειρούν να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους.

Η ίδια άλλωστε, ως Κερκυραία και με την πείρα της μακράς θητείας της στην Τοπική Διοίκηση στην Αττική, είχε μιλήσει στη Λευκίμμη για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Κέρκυρας πέντε μήνες περίπου πριν αναλάβει επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων. Ήταν κεντρική ομιλήτρια στις 3 Αυγούστου 2018 σε πολιτική συγκέντρωση στη Λευκίμμη (φωτο). Τότε, την είχαν υποδεχθεί με μια ανθοδέσμη με τριαντάφυλλα και είχε ξεκινήσει την ομιλία της, στο Ποτάμι της Λευκίμμης, αναφέροντας ότι αισθάνεται ιδιαίτερη ευθύνη που μιλούσε μπροστά σε σπίτια βασανισμένων, εξορισμένων και δολοφονημένων αγωνιστών την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Είχε τονίσει για το θέμα των σκουπιδιών:

«Θέλουμε να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά την παρουσία των ΜΑΤ στην περιοχή της Λευκίμμης. Η καταστολή πάει χέρι – χέρι με την προσπάθεια να επιβληθούν πολιτικές που συγκρούονται με τις διεκδικήσεις και τις ανάγκες του κερκυραϊκού λαού. Παίρνουμε θέση καθαρή με ποια πλευρά είμαστε και απαιτούμε την αποχώρηση των δυνάμεων καταστολής. Κόντρα σε εκείνους που κρύβονται πίσω από το μπαλάκι των αρμοδιοτήτων, κόντρα σε εκείνους που δηλώνουν ότι είναι αντίθετοι με τη βία από όπου και αν προέρχεται. Η θέση αυτή εξισώνει τον θύτη με το θύμα, θεωρεί βία τους αγώνες του λαϊκού και εργατικού κινήματος και αφορά τους σύγχρονους Πόντιους Πιλάτους.

Δεν θα πρωτοτυπήσουμε αν πούμε ότι κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο φανερό ότι υπάρχει τεράστιος κίνδυνος για την υγεία, αλλά και την ποιότητα ζωής των λαϊκών στρωμάτων, ότι ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει υπερκορεστεί, ούτε ότι στη Λευκίμμη δημιουργείται νέα υγειονομική βόμβα. Δεν φτάνουν απλά οι διαπιστώσεις. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν είναι τεχνοκρατικό,  είναι βαθύτατα πολιτικό – ταξικό ζήτημα.

Οι ένοχοι έχουν ονοματεπώνυμο και όσοι τους κρύβουν είναι απλά συνένοχοι. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, που μεθόδευσαν το αδιέξοδο που ζούμε σήμερα, για να μας αναγκάσουν να δεχτούμε -ή και να παρακαλάμε- την παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι μεγάλες οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, που αποδέχεται και υλοποιεί τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την επιχειρηματική δραστηριότητα και στον τομέα των απορριμμάτων. Οι διοικήσεις στην Περιφέρεια και στον Δήμο Κέρκυρας έχουν διαχρονικά ευθύνη για την κατάσταση αυτή, έχουν βάλει πλάτη για την ανάθεση της διαχείρισης των απορριμμάτων στους ιδιώτες. Τώρα όλοι παριστάνουν τους αθώους με τη γνωστή τακτική να πετάει ο ένας το μπαλάκι στον άλλον.

Είμαστε πάντα στο πλευρό σας, αλλά και στην οργάνωση των αγώνων στην περιοχή και ακόμα περισσότερο στην προσπάθεια που πολλοί την ονομάζουν ξύλινη, δογματική, παρωχημένη, μη ρεαλιστική, να δείξουμε την πραγματική αιτία των προβλημάτων.
Τα σκουπίδια είναι πεδίο κερδοφορίας του κεφαλαίου.
Είναι το γεγονός ότι η υπόθεση “απορρίμματα και διαχείρισή τους” είναι μια μεγάλη μπίζνα, ένας τομέας όπου μπορεί να εξασφαλιστεί μεγάλη κερδοφορία σε επιχειρηματικά συμφέροντα. Άρα τους νοιάζει να μην προχωρήσουν μια σειρά θετικά μέτρα ολοκληρωμένης διαχείρισης, που θα είχαν ως στόχο τη μείωση της παραγωγής απορριμμάτων. Ένα δις. ευρώ θα ξεκοκαλίσουν επιχειρηματικοί όμιλοι από το ΕΣΠΑ, με τη μερίδα του λέοντος για μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων (ΜΕΑ) με ΣΔΙΤ, που εξασφαλίζουν το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους για το κεφάλαιο -και όχι σε επείγουσες δράσεις και έργα, όπως εξοπλισμός αποκομιδής, ΧΥΤΑ. Είναι αυτό που έλεγε ο Φούχτελ πριν λίγα χρόνια ότι τα σκουπίδια είναι χρυσός και άρα η Ελλάδα πρέπει να τον εκμεταλλευθεί καλύτερα... Είναι το γεγονός ότι η γη αποτελεί εμπόρευμα. Άρα, η χωροθέτηση έργων δεν γίνεται με σχέδιο, με βάση την καταλληλότητα των χώρων. Άρα, με άλλα κριτήρια, όπως η εμπορικότητα και η κερδοσκοπία στη γη. Είναι γεγονός, σε τελική ανάλυση, ότι ο σημερινός δρόμος ανάπτυξης, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, δεν νοιάζεται για το περιβάλλον και τις ανάγκες της λαϊκής πλειοψηφίας, για τις ανάγκες των πολλών, παρά μόνο για τα κέρδη των λίγων.

Είναι ξεκάθαρο για εμάς ότι η διαχείριση των απορριμμάτων με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες, με σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία του λαού, στους φυσικούς πόρους, στο λαϊκό εισόδημα, μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης, με εργατική εξουσία, μπορεί να εξασφαλιστεί. Σ' αυτόν το δρόμο παλεύουμε και για λύσεις στο σήμερα. Όσοι κυβέρνησαν δεν είναι ανίκανοι, ούτε αδιάφοροι. Δεν τους ξέφυγε η κατάσταση... Είναι βαθιά ταξική επιλογή αυτό το χάλι. Είναι μέρος της μεγαλύτερης εικόνας της ζωής μας, γιατί η πολιτική που θυσιάζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον για τα επιχειρηματικά συμφέροντα είναι η ίδια με αυτήν που κόβει μισθούς και συντάξεις, κατεδαφίζει εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά δικαιώματα, φέρνει νέα μέτρα σε βάρος του λαού. Δεν είναι από εδώ η χωματερή και από εκεί το εισόδημα, η σύνταξη, οι κατασχέσεις τα κοινωνικά δικαιώματα, η Παιδεία, η Υγεία, η Ασφάλιση. Δεν είναι από εδώ η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος και από εκεί η ανεργία, η ανέχεια, η φοροληστεία, τα μνημόνια. Είναι ένα κουβάρι μπλεγμένο η ζωή μας και πρέπει να βρούμε το νήμα και να το ξετυλίξουμε αυτό το κουβάρι. Γι αυτόν το λόγο είναι κρίσιμο σήμερα να δυναμώσει ο αγώνας που γίνεται, αλλά να στοχεύει και τον πραγματικό αντίπαλο».

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr