Πέμπτη, 02 Μαϊος 2019
Κατηγορία ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Στο νησί της Κέρκυρας, την ιδιαίτερη πατρίδα της, κορυφώνει με αισιοδοξία την προεκλογική δραστηριότητα της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων η υποψήφια περιφερειάρχης Αλεξάνδρα Μπαλού, καλώντας τους πολίτες του μεγαλύτερου σε πληθυσμό νησιού του Ιονίου να αναδείξουν τον συνδυασμό πρώτη δύναμη στις 26 Μαΐου.

Με κόκκινο γαρύφαλλο στο πέτο, η επικεφαλής του συνδυασμού της παράταξής μας στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές συμμετείχε την 1η Μάη στη μεγάλη ενωτική συγκέντρωση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην πόλη της Κέρκυρας. Έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και στις συζητήσεις που είχε μαζί τους επανέλαβε τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ιονίων Νήσων ότι η περιφερειακή Αρχή των νησιών μας οφείλει να ενδιαφέρεται για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας των πολιτών και να είναι παρούσα στους αγώνες τους για τα δικαιώματά τους και την κοινωνική πρόοδο. Η πρώην τραπεζοϋπάλληλος υποψήφια περιφερειάρχης, που είχε διατελέσει και μέλος της διοίκησης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), έγινε ένθερμα δεκτή ιδιαιτέρως από τους ξενοδοχοϋπάλληλους, τα προβλήματα των οποίων έχει επανειλημμένα αναδείξει.    

Ο απερχόμενος περιφερειάρχης του ΣΥΡΙΖΑ δεν τόλμησε να εμφανιστεί, όπως άλλωστε απείχαν από τη διαδήλωση των εργαζομένων και οι άλλοι προσκυνημένοι στα μεγάλα συμφέροντα υποψήφιοι περιφερειάρχες τόσο του χώρου της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, που κόπτονται και ομνύουν, κατά τα άλλα, για τα συμφέροντα των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων, επαγγελματιών και αυτοπασχολούμενων του νησιού. «Οι άλλοι στοιχίζονται με τα συμφέροντα των λίγων, εμείς με τα συμφέροντα των πολλών», είχε την ευκαιρία να επισημάνει για ακόμη μία φορά η επικεφαλής του συνδυασμού μας, που διαδήλωσε μαζί με τους άλλους συμπατριώτες της.     

Η Αλεξάνδρα Μπαλού συνεχίζει την περιοδεία της στο νησί των Φαιάκων με επισκέψεις σε χωριά και επαγγελματικούς χώρους, συνοδευόμενη από τον ιδιαιτέρως αγαπητό στους πολίτες του υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο και πρώην βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους, άλλους υποψηφίους τους συνδυασμού και συχνά και από τους υποψήφιους δημάρχους της παράταξης στην κεντρική, βόρεια και νότια Κέρκυρα.    

Την Τρίτη 30 Απριλίου, μαζί με τον υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Γ. Μπορμπότη, επισκέφθηκε τα χωριά Άγιοι Δέκα και Σταυρός.

mp periodeia 

«Οι υποδομές θυσιάζονται στον βωμό του κέρδους», επισήμανε και στα δύο χωριά σε ομιλίες - συζητήσεις σε καφενεία των χωριών, καθώς οι κάτοικοι επικέντρωσαν τις παρατηρήσεις τους στα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές της περιοχής τους.

Όπως τονίστηκε, οι υπεύθυνοι της Τοπικής Διοίκησης προσπαθούν να μειώσουν τις απαιτήσεις των κατοίκων και θέλουν να εμφανίζουν ως επιτυχία αυτά που θα έπρεπε να θεωρούνται δεδομένα, όπως ο φωτισμός και η στοιχειωδώς καλή κατάσταση του οδικού δικτύου. Την ίδια στιγμή και στα δύο αυτά χωριά υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, όπως αυτά που αφορούν την αντιπυρική προστασία. Στον Σταυρό πολλές φορές οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με πυρκαϊές τους θερινούς μήνες. Λόγω της ρυμοτομίας τους, τα χωριά χρειάζονται ειδικό σχέδιο και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση κάποιας φωτιάς.

Άλλο ένα θέμα που τέθηκε από τους κατοίκους ήταν η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού και δικτύου αποχέτευσης. Αν και έχουν χορτάσει από υποσχέσεις για δημιουργία σχετικών υποδομών ή για σύνδεση των χωριών τους με τον βιολογικό καθαρισμό των χωριών Μπενίτσες και Κοινοπιάστες, έχουν περάσει δεκαετίες χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό.

Ειδικότερα στους Αγίους Δέκα οι κάτοικοι επισήμαναν την ανάγκη να εξακριβωθεί η χρησιμότητα του ραντάρ που βρίσκεται στην κορυφή του βουνού, καθώς και να γίνουν όλες οι επιστημονικές μετρήσεις που θα αποδεικνύουν αν η χρήση του είναι ασφαλής και δεν επηρεάζει την υγεία όσων βρίσκονται στην εμβέλειά του. Υπάρχει έντονη ανησυχία για το θέμα αυτό, καθώς στην περιοχή έχει παρατηρηθεί αύξηση διαφόρων παθήσεων τα τελευταία χρόνια.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού και ο Γ. Μπορμπότης τόνισαν ότι η απουσία επαρκών υποδομών είναι χαρακτηριστική σε όλα τα χωριά και τις γειτονιές της Κέρκυρας, αλλά και των υπόλοιπων Ιονίων νήσων. Είναι αποτέλεσμα του γενικότερου πολιτικού προσανατολισμού των κυβερνήσεων και του αντίστοιχου των Δήμων και της Περιφέρειας, τώρα του ΣΥΡΙΖΑ και παλιότερα των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αφού όλες αυτές οι διοικήσεις δεν έχουν σε προτεραιότητα την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, αλλά την ενίσχυση της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών και των μεγαλοξενοδόχων. Έτσι, οι υποδομές που έχουν χαμηλό περιθώριο κέρδους παραμένουν στα αζήτητα, καθώς χαρακτηρίζονται ως «μη επιλέξιμες» δαπάνες.

«Οι υποψήφιοι αυτοί που διεκδικούν την ψήφο του κερκυραϊκού λαού στις 26 Μάη έχουν δοκιμαστεί -και οι ίδιοι και οι πολιτικές τους. Έχουν ευθύνες γιατί υλοποίησαν τις πολιτικές των κυβερνήσεων σε τοπικό επίπεδο. Τώρα επιχειρούν με μεγάλα λόγια και συμμαχίες κάτω από το τραπέζι να κοροϊδέψουν εκ νέου», υπογράμμισε η Αλεξάνδρα Μπαλού. Κάλεσε τους κατοίκους να τιμωρήσουν με τον πιο κατάλληλο τρόπο όλους όσους διέψευσαν τις προσδοκίες τους, αναδεικνύοντας στις εκλογές στις 26 Μαΐου πρώτη δύναμη στην Περιφέρεια τον συνδυασμό που έχει σήμα του το κόκκινο γαρύφαλλο, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιονίων Νήσων.

Σε υπηρεσίες στην πόλη της Κέρκυρας

Την Πέμπτη 3 Μάη κλιμάκιο της παράταξης, αποτελούμενο από την Αλεξάνδρα Μπαλού, τον Γ. Μπορμπότη και τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Μπ. Χαραλάμπους και Μαριλένα Σαϊτά, πραγματοποίησε επισκέψεις σε υπηρεσίες στην πόλη της Κέρκυρας.

Πρώτος σταθμός της περιοδείας ήταν το δικαστικό μέγαρο της πόλης. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, αλλά και με τους δικηγόρους, ως κύριο πρόβλημα επισημάνθηκε η έλλειψη προσωπικού, που έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση των διαδικασιών που απαιτούνται, αλλά και των ελέγχων που χρειάζονται. Επίσης, η υποστελέχωση οδηγεί σε μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας και  χρέωση των εργαζομένων με πολλά και διαφορετικά καθήκοντα.

Επόμενος σταθμός ήταν η εξωτερική φρουρά των φυλακών. Συζητήθηκε η ανάγκη να απομακρυνθούν οι φυλακές από το σημείο που βρίσκονται σήμερα, αφού είναι επί της ουσίας στο κέντρο της πόλης, δίπλα σε δύο σχολεία. Οι όποιες κινήσεις είχαν γίνει για να εξευρεθούν ο απαιτούμενος χώρος 80 στρεμμάτων και επαρκής χρηματοδότηση έχουν παγώσει και έχουν μείνει οι υποσχέσεις.

Η Αλεξάνδρα Μπαλού επανέλαβε την πάγια θέση της παράταξης να μετατραπούν οι φυλακές της Κέρκυρας σε μουσείο, καθώς σε αυτές κρατήθηκαν εκατοντάδες πολιτικοί κρατούμενοι, στελέχη του ΚΚΕ και άλλοι αγωνιστές, από τους οποίους περισσότεροι από 100, ως γνωστόν, είχαν οδηγήθηκαν στο νησάκι Λαζαρέτο και είχαν εκτελεστεί.

Στη συνέχεια, στην κτηνιατρική υπηρεσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συζητήθηκε η έλλειψη προσωπικού. Έχουν απομείνει μόνο πέντε κτηνίατροι, με έναν ακόμη να συνταξιοδοτείται φέτος. Η υπηρεσία συστηματικά απαξιώνεται από το κράτος, καθώς παραχωρούνται σε ιδιώτες αρμοδιότητές της.

Επόμενος σταθμός της περιοδείας ήταν το στρατολογικό γραφείο Κέρκυρας και η κοινωνική δομή Κέντρο Ημέρας της ψυχιατρικής κλινικής του νοσοκομείου της Κέρκυρας.

Στο Κέντρο Ημέρας η συζήτηση εστιάστηκε στην έλλειψη προσωπικού και στην καθόλου καλή κατάσταση του κτιρίου. Υπάρχει ανησυχία ότι η υποχρηματοδότηση μπορεί να οδηγήσει στο κλείσιμο αυτής της σημαντικής κοινωνικής δομής.

Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο κοινωνικό παντοπωλείο της πόλης, δομή που επίσης προσφέρει εξαιρετικές υπηρεσίες και θα έπρεπε να είναι υπό την αιγίδα του Δήμου και του κράτους και όχι να λειτουργεί με ιδιωτικο-οικονομικά κριτήρια. Το κράτος επιχειρεί να πετάξει από πάνω του πολλές από τις υποχρεώσεις που θα έπρεπε να έχει και αναθέτει διάφορες υπηρεσίες σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι κοινωνικές δομές να βρίσκονται συνεχώς υπό αμφισβήτηση, καθώς χρηματοδοτούνται κυρίως από προγράμματα ΕΣΠΑ με ιδιωτικο-οικονομική αντίληψη. Οι εργαζόμενοι βιώνουν μια συνεχή εργασιακή ομηρία, αφού δουλεύουν με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, εδώ και δεκαετίες.

Το κλιμάκιο της παράταξης κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν κριτήριο της ψήφου τους στις επερχόμενες εκλογές τα προβλήματα που βιώνουν στη δουλειά τους και στην καθημερινότητα τους και την ανάγκη κάλυψης των σύγχρονων αναγκών τους.

Τόνισε η Αλεξάνδρα Μπαλού:

«Οι υποψήφιοι για την Περιφέρεια και τους Δήμους που στηρίζονται φανερά ή κρυφά από κόμματα που έχουν εφαρμόσει αντιλαϊκές πολιτικές με περικοπές σε χρηματοδότηση και προσωπικό έχουν ακέραια την ευθύνη της στήριξης των κομμάτων τους. Την ίδια πολιτική θα εφαρμόσουν και σε τοπικό επίπεδο. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα συμφέρον να ψηφίσουν αυτούς που στηρίζουν αυτή την πολιτική».

Στο ιστορικό κέντρο της πόλης και σε χωριά

Το Σάββατο 4 Μάη η Αλεξάνδρα Μπαλού, ο Γ. Μπορμπότης και υποψήφιοι περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι πραγματοποίησαν περιοδεία σε εμπορικούς δρόμους και καταστήματα στην πόλη της Κέρκυρας, στην περιοχή της Σπηλιάς, στον κεντρικό δρόμο Νικηφόρου Θεοτόκη, στην Πίνια, στην Πιάτσα, καθώς και στη Λαϊκή Αγορά.

Η συζήτηση με τους επαγγελματίες περιστράφηκε γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις διαχρονικά με την υψηλή φορολογία και τις εισφορές, σε συνδυασμό με το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών Πρόνοιας και Υγείας και την αυξανόμενη οικονομική ισχύ των μεγάλων επιχειρήσεων. Επίσης, συζητήθηκε το πώς θα μπορούσε ο Δήμος να συμβάλει, ώστε με την εφαρμογή του κατάλληλου κανονισμού λειτουργίας και διαχείρισης του ιστορικού κέντρου της πόλης οι καταστηματάρχες να μπορούν να δραστηριοποιούνται, χωρίς αυτό να έρχεται σε αντιπαράθεση με τις εύλογες απαιτήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Το απόγευμα της ίδια ημέρας η Αλεξάνδρα Μπαλού επισκέφτηκε τα χωριά Καστελλάνοι Μέσης, Καλαφατιώνες και Κουραμάδες. Οι συζητήσεις με τους κατοίκους των χωριών συνδυάστηκαν με ομιλίες σε καφενεία.

Τα ζητήματα υποδομών, αλλά και η διαχείριση των απορριμμάτων, ήταν αυτά που απασχόλησαν περισσότερο τη συζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η αποκομιδή των σκουπιδιών στην πόλη της Κέρκυρας προχωράει, έστω και με προβλήματα, στα χωριά, σε όποια σημεία έχουν απομείνει κάδοι απορριμμάτων, έχουν σχηματιστεί και πάλι βουνά σκουπιδιών.

Επίσης, στο χωριό Κουραμάδες αναδείχθηκαν η έλλειψη βιολογικού καθαρισμού στην περιοχή και η συνακόλουθη σημαντική επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων και του Περιβάλλοντος. Αν και υπάρχει εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού στη θέση Σκάφωνας, ανάμεσα στα χωριά Σιναράδες και Πέλεκας, η σύνδεση με τα χωριά αυτά δεν έχει προχωρήσει. Επίσης, σχετικές υποδομές έχουν απαρχαιωθεί και φθαρεί, λόγω εγκατάλειψής τους. Μια μελέτη που είχε γίνει, ώστε να συνδεθούν και οι Κουραμάδες με τον συγκεκριμένο βιολογικό καθαρισμό, έμεινε στα συρτάρια, όπως και πολλές άλλες αντίστοιχες για θέματα υποδομών, αφού τέτοια έργα δεν αποτέλεσαν προτεραιότητα για τις απερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές Αρχές.

Φωτορεπορτάζ από την Εργατική Πρωτομαγιά

Ακολουθούν φωτογραφίες από τη μαζική πρωτομαγιάτικη διαδήλωση των εργαζομένων της Κέρκυρας, στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι του συνδυασμού στην Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας:

01 05 2019 protomagia02

01 05 2019 protomagia03

01 05 2019 protomagia04

01 05 2019 protomagia08

01 05 2019 protomagia09

1mai mpalou

1 mai

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr