Δευτέρα, 13 Μαϊος 2019
Κατηγορία ΘΕΣΕΙΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Λάβαμε και παραθέτουμε πολύ ενδιαφέρον κείμενο του υποψήφιου περιφερειακού συμβούλου της «Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νήσων» Δημήτρη Κάγκα, από τους Παξούς, για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα...

Ακολουθεί ολόκληρο:

Είναι γνωστό σε όλους μας πώς η ευρύτερη περιοχή του Ιονίου είναι αναπόσπαστο  κομμάτι του ελληνικού σεισμικού τόξου, που διατρέχει σχεδόν  όλο το Ιόνιο φτάνοντας μέχρι την Κρήτη και από εκεί έως την Ρόδο. 

Πρόκειται ουσιαστικά για την συνάντηση της αφρικανικής  πλάκας με την ευρασιατική, με την πρώτη να βυθίζεται κάτω από την δεύτερη με ρυθμό  περίπου στα 4,5 εκατοστά τον  χρόνο. Αυτή είναι και η γενεσιουργός αιτία της υψηλής σεισμικότητας  του ελληνικού τόξου...

Η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα  παρουσιάζεται στο δυτικό κομμάτι του τόξου, που εκτείνεται από την Πρέβεζα μέχρι και την Καλαμάτα. Στο κομμάτι αυτό έχουν σημειωθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν αρκετά μεγάλοι και καταστροφικοί  σεισμοί, με τις γεωλογικές μελέτες στην περιοχή να αποδεικνύουν ότι η επανάληψη τέτοιων φαινομένων είναι απόλυτα φυσική και στο μέλλον....

Το ερώτημα που αβίαστα  προκύπτει από τα παραπάνω επιστημονικά δεδομένα είναι το εξής: 

Ποιος είναι αυτός που θα αποφασίσει συνειδητά να υποθηκεύσει το μέλλον και την ποιότητα  ζωής των κατοίκων ολόκληρης της δυτικής Ελλάδας στον βωμό της αύξησης των κερδών τον πετρελαϊκών κολοσσών, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών;

Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων εκδόθηκε ψήφισμα από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των Δήμων (υπήρξαν βέβαια και κάποιες ηχηρές απουσίες), το οποίο ρητά και κατηγορηματικά αναφέρει ότι οι τοπικές κοινωνίες είναι αντίθετες στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

 Πώς θα μπορούσε βέβαια να είναι διαφορετικά, αφού στην ουσία η διενέργεια εξόρυξης στην περιοχή του Ιονίου, με τη σεισμικότητα που αναφέραμε πιο πριν, αλλά και τα μεγάλα βάθη, μοιάζει με βόμβα που σε περίπτωση ατυχήματος θα ήταν ικανή να καταστρέψει τόσο τη βιοποικιλότητα της περιοχής για δεκαετίες (σύμφωνα με την wwf), όσο και την οικονομία της περιοχής, η οποία κατά 80% βασίζεται στον τουρισμό και την αλιεία...

Είναι δεδομένο ότι η εκμετάλλευση κοιτασμάτων από τους πολυεθνικούς κολοσσούς δεν θα φέρει κανένα ενεργειακό όφελος για τα λαϊκά νοικοκυριά, καθώς είναι προφανές ότι θα συνεχιστεί και με τις συμφωνίες αυτές το ενεργειακό ξεπούλημα της χώρας, αφού έχει ήδη δρομολογηθεί η πώληση του παραγωγικού κομματιού της ΔΕΗ με τις  υδροηλεκτρικές μονάδες παραγωγής να είναι ο πρώτος στόχος των αρπακτικών.

 Τον αρπακτικών, που εκτός από τον στόχο τους να καρπωθούν τις ενεργειακές πηγές της χώρας μας, εξακολουθούν να θέλουν να καρπωθούν και την υπεραξία του ιδρώτα των εργαζομένων -θεμέλια λίθος του καπιταλισμού-  αφού τα πρώτα δείγματα από τις προσλήψεις εργαζομένων από τις εταιρείες που διεξάγουν τις έρευνες  στην Ήπειρο είναι ενδεικτικά: ασαφείς ατομικές συμβάσεις εργασίας που το ωράριο, ο χρόνος εργασίας, ακόμα και η αμοιβή είναι εντελώς στον αέρα!!! Για δικαίωμα στην κατηγορία των ανθυγιεινών επαγγελμάτων ούτε λόγος να γίνεται!!!

Είναι σημαντικό επίσης να καταλάβουμε ότι οι υδρογονάνθρακες δεν είναι μια απεριόριστη πηγή ενέργειας. Κάποια στιγμή τα πηγάδια θα στερέψουν και αφού η πετρελαϊκές θα έχουν "στύψει" ενεργειακά τον τόπο μας θα μας προσφέρουν απλόχερα το μέλλον της λεμονόκουπας ....Μια θέση στον ενεργειακό κάλαθο των αχρήστων!!! 

Υπάρχουν άλλοι τρόποι να σχεδιαστεί η εθνική ενεργειακή πολιτική σε μια ευλογημένη χώρα όπως η Ελλάδα. Τρόποι οι οποίοι δεν θα επιβαρύνουν την βιοποικιλότητα της χώρας ούτε την ποιότητα ζωής των κατοίκων της και των μελλοντικών γενεών της. Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας -αιολική, ηλιακή,γεωθερμική- θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, με άμεσα οφέλη για το λαϊκό νοικοκυριό, που τώρα πληρώνει στο "κόκκαλο" για τις ενεργειακές του ανάγκες. 

Βέβαια οι εδώ υπερασπιστές των πετρελαϊκών εταιρειών και  των  συμφερόντων τους, προσπαθώντας να παραπλανήσουν τον λαό προκειμένου να κάνουν τη "δουλειά" των αφεντικών τους ως καλοί υποτακτικοί, εφευρίσκουν  διάφορα παραμύθια, στα οποία ο δράκος κρύβεται επιμελώς στο παρασκήνιο......

Λίγο  έλειψε να μας πείσουν ότι θα γίνουμε Σαουδική Αραβία από τα κέρδη των εξορύξεων!!!! Μέγα ψέμα!!!

Σύμφωνα με τα νομοσχέδια του ΥΠΕΝ, το όφελος για την Περιφέρεια είναι 5% επί των φορολογητέων εσόδων των εταιρειών και όχι επί του κύκλου εργασιών τους ...... Το ψαχνό  στις εταιρείας και το κόκκαλο για την κοινωνία, αν περισσέψει κιόλας, καθώς όλοι ξέρουμε την ακόρεστη δίψα του καπιταλισμού για όλο και περισσότερα κέρδη... 

Μετά έχουμε το περίφημο "Περιβαλλοντολογικό Παρατηρητήριο" της Περιφέρειας, που ως αρμοδιότητα θα έχει να καταγράφει τις πιθανές (σίγουρες θα έλεγα εγώ) περιβαλλοντικές παραβάσεις των αναδόχων εταιρειών...

Λες και η Exon Mobil λ.χ., για τα μάτια της οποίας ο 6ος Στόλος κόβει βόλτες στην ανατολική Μεσόγειο, θα ιδρώσει από τις πιθανές παρατηρήσεις του οργανισμού που... ίδρυσε ο κ. Γαλιατσάτος προκειμένου να κατευνάσει τις αντιδράσεις για τις εξορύξεις στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη αρχικά.

 Το ΚΚΕ έχει καταψηφίσει στη Βουλή τα νομοσχέδια που εκχωρούν τα ενεργειακά κοιτάσματα της χώρας στους πολυεθνικούς ομίλους, αρνούμενο να υποθηκεύσει το ενεργειακό μέλλον της χώρας που ανήκει αποκλειστικά στον λαό και τις επόμενες γενιές. 

Οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε όλο το Ιόνιο έχουν αντιταχθεί στην διενέργεια θαλάσσιων εξορύξεων που θα υποβαθμίσουν το Περιβάλλον, την ποιότητα ζωής καθώς και το τουριστικό αλιευτικό και αγροτικό προϊόν της περιοχής. 

Η οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή δεν μπορεί να έχει ως μονόδρομο τους "δρόμους του πετρελαίου" που διαχρονικά είναι ποτισμένοι με το αίμα των λαών .

Δυναμώνουμε τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" και βάζουμε φρένο στο ξεπούλημα του ενεργειακού πλούτου της χώρας. Βάζουμε φρένο στην υποθήκευση του Περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Ιονίου. 

Καλόν αγώνα!

Αυτό είναι το κείμενο του φίλου Δημήτρη Κάγκα. Με τη νίκη, Δημήτρη, στις 26 Μάη! Φρένο στους πετρελαϊκούς κολοσσούς που θέλουν να κάνουν το Ιόνιο προτεκτοράτο τους!  

 

paksoi

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr