Τρίτη, 07 Μαϊος 2019
Κατηγορία ΘΕΣΕΙΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Προκλητικός ο κ. Θ. Γαλιατσάτος, δεν έχει, φαίνεται, φραγμό. Αδυνατώντας να συγκρατήσει τους πολλούς πρώην ψηφοφόρους του που του γυρίζουν την πλάτη, εγκαλεί τη «Λαϊκή Συσπείρωση Ιονίων Νήσων»...

Μας εγκαλεί στα νησιά μας, ο κ. Γαλιατσάτος, όλους εμάς που δεν ησυχάζουμε με το μεγάλο επίτευγμά του, την «κατάκτησή» του, όπως ανερυθρίαστα αποκαλεί το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο που κατόπιν των πιέσεών του, όπως λέει, θέσπισε η καλή μας κυβέρνηση για να μας σώσει από τη βουλιμία των πετρελαιάδων, έτσι και οι φίλοι αυτοί παρεκτραπούν στο Ιόνιο...  

Είναι πια πραγματικότητα το Παρατηρητήριο, θριαμβολογεί, για να καλύψει τον εκπεσμό του σε ρόλο «ντίλερ» των πετρελαϊκών ομίλων που ελπίζουν ότι όλα θα είναι βολικά γι' αυτούς και τους επόμενους μήνες, ώστε το 2020 ν' αρχίσουν ανεμπόδιστα το έργο τους ανοιχτά της Κέρκυρας, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς...

Παραβλέπουμε, μας κατηγορεί, αυτή τη μεγάλη κατάκτησή του: το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο!

Σε ποιους νομίζετε ότι απευθύνεστε κύριε Γαλιατσάτο, χωρίς να ορρωδείτε;   

Ας του δώσουμε όμως πρώτα τον λόγο, αναπαράγοντας δήλωση που έκανε στην Κεφαλονιά στις 13 Απριλίου.

Ιδού τι ακριβώς είπε επ' αυτού ο απερχόμενος περιφερειάρχης μας, που ανήσυχος τώρα για την εκλογική του επίδοση στις επικείμενες εκλογές εγκαλεί κι εμάς και την παράταξη που υποστηρίζουμε και προσωπικά την Αλεξάνδρα Μπαλού για fake news:

«Δεν έχουμε κάνει βήμα από τις θέσεις μας για την προστασία του Περιβάλλοντος και η θέση μας αυτή έφερε ως αποτέλεσμα ήδη να γίνει δεκτή και να ανακοινωθεί επισήμως η σύσταση Παρατηρητηρίου, το οποίο θα έχει ουσιαστικό λόγο και θα συγκροτηθεί με το κατάλληλο επιστημονικό, εξειδικευμένο προσωπικό, αλλά και με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας και των περιβαλλοντικών οργανώσεων, για να μπορεί να λειτουργεί πραγματικά ο περιφερειακός κοινωνικός έλεγχος σε αυτή τη διαδικασία. Αυτή είναι μια κατάκτηση για τα νησιά μας, που κερδίσαμε εξαιτίας της αδιαπραγμάτευτης στάσης μας για ουσιαστικά ζητήματα».

Να δούμε λοιπόν τώρα, αγαπητοί αναγνώστες, τι ακριβώς είναι και πόση αξία έχει αυτή η προφανώς τόσο σπουδαία... κατάκτηση, τα Περιφερειακά Περιβαλλοντικά Παρατηρητήρια, όπως ακριβώς προβλέπονται για όλες φυσικά τις περιοχές της χώρας στις οποίες θα «λύνουν και θα δένουν» οι μεγιστάνες του ηθικού κι αγγελικά πλασμένου πετρελαϊκού κόσμου, σύμφωνα με το άρθρο 86 του ν. 4602/2019 που ψηφίστηκε στη Βουλή στις 7 Μαρτίου και καθορίζει τη σύστασή τους.

Προκαταβολικά να πούμε ότι αν έχετε υποθέσει, πολύ λογικά, ότι η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και άλλοι φορείς της Περιφέρειάς μας θα μπορούσαν, ιδανικά, να συγκροτήσουν ένα υποτίθεται απολύτως αδέκαστο και αδιάβλητο επιστημονικό επιτελείο, που συνεπικουρούμενο από τοπικούς φορείς δεν θα υποκύψει ποτέ και για κανέναν λόγο στους πάμπλουτους πετρελαϊκούς κολοσσούς και στις δολοπλοκίες τους, που δεν θα κάνει ποτέ τα στραβά μάτια, που θ' αντέξει στις παντοειδείς πιέσεις που θ' αντιμετωπίσει, που θα έχει πλήρη πρόσβαση στις εργασίες και τα δεδομένα των εργασιών των πετρελαϊκών ομίλων στο Ιόνιο, που θα τολμήσει να θέσει veto, ας πούμε, σε κάθε μη ασφαλή δραστηριότητα και σε κάθε επικίνδυνη παράβαση αυτής έστω της φιλικότατης για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς νομοθεσίας που τους εξασφάλισαν με διαδοχικούς νόμους οι κυβερνήσεις μας, που θα εργαστεί ευσυνείδητα για το καλό μας και δεν θα λογοδοτεί στις εταιρείες και θα μπορεί να συγκρουστεί μαζί τους για την επιβολή κάποιων ελάχιστων έστω οφειλόμενων κανόνων που θα είναι αναγκαίοι και θα έχουν κόστος, δεν σας αδικούμε. Έτσι θα έπρεπε, λογικά, να είναι. Όχι ότι αυτό θα μας έσωζε, αλλά τουλάχιστον έτσι έπρεπε να είχαν φροντίσει οι νομοθέτες μας να είναι, ώστε να μας καθησυχάζουν κάπως...

Ε, λοιπόν, τίποτα απ' αυτά δεν συμβαίνει.

Απολύτως τίποτα!

ΠΡΩΤΟΝ, όπως ορίζεται ρητά, τα μέλη αυτού του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου θα τα επιλέγει και θα τα διορίζει κατά το δοκούν ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πολύ πολύ με τη συνδρομή του εκάστοτε υπουργού Εσωτερικών!   

Μόνον αυτός έχει το δικαίωμα τελικής επιλογής και διορισμού των μελών του και φυσικά από αυτόν εξαρτώνται τα μέλη του και σε αυτόν θα λογοδοτούν τελικά και από αυτόν θα παύονται, ό,τι κι αν προτείνει κι ό,τι κι αν επιθυμεί ο άλφα ή ο βήτα φορέας, επίσημος, αιρετός, κρατικός, ημικρατικός ή μη κυβερνητική οργάνωση, όπως η Περιφέρεια, κάποιος Δήμος, ένα Επιμελητήριο, αρμόδιοι, λαϊκοί, περιβαλλοντικοί και άλλοι φορείς ή ιδρύματα και επιστημονικά ινστιτούτα.   

ΔΕΥΤΕΡΟΝ, όπως ορίζεται ρητά, η αρμοδιότητα του Περιφερειακού Περιβαλλοντικού Παρατηρητηρίου είναι  γνωμοδοτική και μόνο γνωμοδοτική! Ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός, υποβοηθητικός του έργου του υπουργείου και των εμπλεκόμενων εταιρειών...

Το Παρατηρητήριο δεν έχει την παραμικρή δυνατότητα, το παραμικρό δικαίωμα να αξιώνει το παραμικρό από τις εταιρείες ή, πολύ περισσότερο, να το απαιτήσει και να το επιβάλει, ούτε κι αν συντρέχουν εξαιρετικοί κίνδυνοι ή ειδικές συνθήκες! Είναι προκαταβολικά πισθάγκωνα δεμένο...

ΤΡΙΤΟΝ, όπως ορίζεται ρητά, θα μπορεί να συνεδριάζει νόμιμα, μόνον εφόσον έχει καλέσει και εκπροσώπους των εμπλεκόμενων εταιρειών και του υπουργείου να είναι παρόντες, προφανώς για το δημόσιο συμφέρον και τη διασφάλιση συνθηκών ανεπηρέαστης, ελεύθερης, αμερόληπτης και εχέμυθης, όταν αυτό απαιτείται, έκφρασης όλων των μελών... Χωρίς και το αυτί και το μάτι των εταιρειών και του οπωσδήποτε ανεξάρτητου υπουργείου που έχει υπογράψει τις συμβάσεις παραχώρησης, ουδέν επιτρέπεται να συμβεί!    

ΤΕΤΑΡΤΟΝ, όπως ορίζεται ρητά, αυτό το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο επιτρέπεται να πληρώνεται από εταιρικούς πόρους, προερχόμενους αμέσως ή εμμέσως από δημόσιο ή εμπλεκόμενο ιδιωτικό φορέα, όπως και από το λεγόμενο Πράσινο Ταμείο... Οι ελεγχόμενοι δηλαδή, το κράτος και οι εταιρείες, θα πληρώνουν ή δεν θα πληρώνουν!

ΠΕΜΠΤΟΝ, όπως ορίζεται ρητά, αυτό το Περιφερειακό Περιβαλλοντικό Παρατηρητήριο, που θα ελέγχεται από το αρμόδιο υπουργείο, θα κάνει τόσο συστηματική δουλειά που θα θεωρείται ότι έχει επιτελέσει τον σκοπό του αν καταφέρνει να συνεδριάζει δύο φορές ετησίως!

Πραγματικά παρατηρητήριο και μόνο παρατηρητήριο, για καλοπληρωμένα παιχνίδια με σημαδεμένη τράπουλα, θα μπορούσε να πει κανείς...   

Παραβλέπουμε τελείως τη βέβαιη καταλήστευση του ορυκτού πλούτου του τόπου μας από τους πετρελαϊκούς γίγαντες και στεκόμαστε μόνο, όπως βλέπετε, στο θέμα των περιβαλλοντικών κινδύνων. Αυτό που μόλις διαβάσετε είναι, στην πραγματικότητα, το επίτευγμα-κατάκτηση του κ. Θ. Γαλιατσάτου, για το οποίο έχει το θράσος να μας εγκαλεί και να ζητά την ψήφο των πολιτών των νησιών μας, προσπαθώντας να μας παραπλανήσει λες και τρώμε κουτόχορτο...      

Αν έχετε οποιαδήποτε αμφιβολία για κάποια από τις νομοθετικές πρόνοιες του θέματος που προαναφέραμε, δεν έχετε παρά να γράψετε στο Γκουγκλ ΑΡΘΡΟ 86 Ν. 4602/2019 και θα μας δικαιώσετε πλήρως. Θα βρείτε ένα κατεβατό αερολογίες που θα τις αξιολογήσετε, είμαστε βέβαιοι, όπως με ακρίβεια σας περιγράψαμε.

Γι' αυτό, άλλωστε, οι πετρελαϊκές εταιρείες αποδέχθηκαν αδιαμαρτύρητα όλες τις σχετικές διατάξεις...

Γι' αυτό, επίσης, δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις επί της ουσίας στις συγκεκριμένες διατάξεις της κυβέρνησης όχι μόνον ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όπως η κυρία Βάκη μας και ο κ. Παυλίδης μας, που έχουν... τη χάρη, αλλά ούτε κι οι συνάδελφοί τους των κομμάτων που έχουν... το όνομα ότι εξυπηρετούν πολιτικά τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα: εκείνοι της ΝΔ κι εκείνοι του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Πολύ λίγα, λοιπόν, γράψαμε τη Δευτέρα για τη δήλωση-σχόλιο του κ. Γαλιατσάτου και του συνδυασμού του...

Πολύ λίγα του 'σουρες του κ. Γαλιατσάτου με την απάντησή σου για το επίμαχο spot σου που κάνει τον γύρο των νησιών μας, αγαπητέ Gennarino Siciliano!

Κι εσύ επιεικής ήσουν τόσον καιρό μαζί του, με τα σκίτσα σου, αγαπητέ σκιτσογράφε της παρέας μας, Πέπο!

Αν θέλουμε, αγαπητοί αναγνώστες, να σώσουμε ό,τι μπορούμε να σώσουμε από την επέλαση των πετρελαϊκών κολοσσών στο Ιόνιο, συγκροτώντας ισχυρό και αποτελεσματικό μέτωπο αντίστασης για να μη γίνει το Ιόνιο προτεκτοράτο τους, όλοι και όλες στις 26 Μάη δαγκωτό κόκκινο γαρύφαλλο στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, δαγκωτό Αλεξάνδρα Μπαλού!   

Για να κλείσουμε όμως πάλι με τον απερχόμενο περιφερειάρχη που εξέπεσε στην κατηγορία των πολιτικών υποστηρικτών των πιο επικίνδυνων μεγάλων συμφερόντων στα νησιά μας, ταιριάζει εδώ να πούμε, αγαπητοί αναγνώστες, αυτό που λέμε σε τέτοιες περιπτώσεις: αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς... Η Αλεξάνδρα Μπαλού το προσδιόρισε, εν προκειμένω, ακόμη καλύτερα: έχουμε να κάνουμε με εχθρούς ντυμένους φίλους!

 

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr