Πέμπτη, 11 Απριλίου 2019
Κατηγορία ΘΕΣΕΙΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Ευχαριστούμε τον χρήστη Αντώνη Α. από τη νότια Κέρκυρα. Διάβασε λίγο νωρίτερα το θεματάκι μας για την υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Κέρκυρας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Γεωργία (Τζίνα) Μαντζάρου, χάρηκε πολύ που ο συνδυασμός μας περιλαμβάνει απόγονο του συνθέτη του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» Νικόλαου Χαλικιόπουλου Μάντζαρου (φωτο) και μας έστειλε τα λόγια και το βίντεο που ακολουθούν:

Σας στέλνω κομμάτι από το «μεγαλείο του Σολωμού και του Μάντζαρου» που συμπεριλαβάνεται στο δικό μας brand name, στη δική μας ταυτότητα του λαού των Ιονίων νήσων, όπως τόσο ωραία είπε η Αλεξάνδρα Μπαλού τις προάλλες.  

Είναι απόσπασμα από την όχι και τόσο γνωστή σε όλους μας στα νησιά μας εκπληκτική μελοποίηση του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» που ο Νικόλαος Μάντζαρος ολοκλήρωσε στα 1829-1830 συνεργαζόμενος με τον ίδιο τον Διονύσιο Σολωμό, όταν κι ο τελευταίος ζούσε στην Κέρκυρα. Τμήμα της μελοποίησης αυτής είχαν αποδώσει το 2009 στο Μέγαρο Μουσικής, στην Αθήνα, η κερκυραϊκή Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και η Χορωδία Κέρκυρας.

Ο ιστοριοδίφης Σπυρίδων Δεβιάζης διέσωσε μαρτυρία του ίδιου του Ν. Μάντζαρου για τις πρώτες μελοποιήσεις του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» με τη συνεργασία του Διον. Σολωμού. Διηγήθηκε ο Μάντζαρος σε μαθητές του ότι «οσάκις (...) επαιάνιζεν απόσπασμα εις τον Σολωμόν, ή ενώπιον αυτού εμπνεόμενος έθετεν επί του χάρτου τας νότας και έπειτα τας έκρουεν εις το πιάνο τραγουδώντας, ο ποιητής εσκίρτα εκ του ενθουσιασμού. Ετραγούδαε και αυτός μετά του φίλου μουσουργού. Βλέπων ο ποιητής ότι η μουσική ήτο ανταξία της ποιήσεως, δηλαδή ότι οι νότες διερμήνευον την ιδέαν της ποιήσεως, ανελύετο εις δάκρυα εκ της συγκινήσεως. Τότε εξαφθείς υπό εκστάσεως και ο Μελοποιός και έτι πλέον εμπνευσθείς, εξηκολούθει γράφων. Τόσον ήτο μεγάλη κατά την στιγμήν εκείνη η συγκίνησίς μας», έλεγε ο Μάντζαρος, «που ενομίζαμεν ότι δεν ήμεθα εις την γην και κλαίοντες ο ένας κατησπάζετο τον άλλον. Ήσαν δάκρυα προερχόμενα το μεν εκ του ενθουσιασμού της επιτυχίας του έργου, το δε (...) ότι η τέχνη κατώρθωνε πρεπόντως να υμνήση την ελευθερίαν της αναγεννωμένης πατρίδος δια του αίματος τόσων αγίων ηρώων».

Απολαύστε, φίλοι του ionia-alexandra-balou.gr σε όλα τα νησιά μας, το απόσπασμα εκείνης της μελοποίησης από τη Φιλαρμονική «Μάντζαρος» και τη Χορωδία Κέρκυρας:

 

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr