Τετάρτη, 10 Απριλίου 2019
Κατηγορία ΘΕΣΕΙΣ
Σχολιάστε πρώτοι!

Το ξέχασε-δεν το ξέχασε να δώσει τις οφειλόμενες εξηγήσεις ο απερχόμενος περιφερειάρχης μας στην περιοδεία του στη Λευκάδα προ ημερών προς άγραν ψήφων, θα απολογηθεί. Για τα οξύτατα προβλήματα σχολείων της Λευκάδας μιλάμε. Οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» υποχρεώνουν τον κ. Γαλιατσάτο να δώσει λόγο, επιτέλους, για τα πιο οξυμένα προβλήματα σε σχολεία στη Βασιλική και στην πόλη της Λευκάδας.

Με επερωτήσεις τους ο Θ. Γουλής και ο Γ. Κορφιάτης ζητούν άμεσες απαντήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο που συνέρχεται το Σάββατο.  

Στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο της Βασιλικής (παλαιότερη φωτογραφία), εδώ και 4,5 περίπου χρόνια από τον σεισμό του 2015 δεν έχει γίνει καμία εργασία αποκατάστασης, όπως τονίζουν. Οι μαθητές κάνουν μάθημα σε κοντέϊνερ και στον χώρο της βιβλιοθήκης, ενώ τους χειμερινούς μήνες ήλθαν αντιμέτωποι με πλημμύρες, λόγω της «προσωρινής» υποτίθεται στέγασής τους, η οποία όπως φαίνεται είναι ακατάλληλη.

Τόσο ο σύλλογος γονέων όσο και οι μαθητές με διαμαρτυρίες και κινητοποιήσεις έχουν αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια το πρόβλημα.

Θεωρούμε, υπογραμμίζουν οι σύμβουλοι της παράταξής μας, ότι αποτελούν εμπαιγμό προς τους γονείς και τους μαθητές οι απαντήσεις της Περιφέρειας και του Δήμου όλο αυτό το διάστημα, που μετέθεταν τη λύση του στεγαστικού προβλήματος από χρόνο σε χρόνο, με δικαιολογίες για γραφειοκρατικά ζητήματα.

Επί τρία χρόνια, τονίζουν, η Περιφέρεια ανακοινώνει ότι θα ξεκινήσουν οι εργασίες από τον Ιούνιο, επειδή θα πρέπει να είναι κλειστά τα σχολεία και να μην ενοχλούνται οι μαθητές!

Απαιτούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να πραγματοποιηθούν εφέτος οι εργασίες αποκατάστασης στο σχολείο. Να δεσμευθεί η Περιφέρεια για την επίλυση των όποιων ζητημάτων υπάρχουν και να ξεκινήσουν οι εργασίες τον Ιούνιο. Να μην ξαναμεταφερθεί το πρόβλημα σε επόμενο χρόνο.

Στο 4ο Δημοτικό σχολείο της Λευκάδας η λειτουργία ξεκίνησε στις 24 Σεπτεμβρίου, δύο εβδομάδες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, με απόφαση του Δήμου Λευκάδας, προκειμένου να ολοκληρωθούν εργασίες σε σχέση με τη στατικότητα του σχολείου, με τη λειτουργία του να συνεχίζεται με παράλληλη διεξαγωγή οικοδομικών εργασιών.

Βεβαίως, σημειώνουν, ο έλεγχος, η συντήρηση, η επισκευή που μπορεί να απαιτείται για λόγους βελτίωσης της στατικότητας στα σχολικά κτίρια, πρέπει να γίνονται και αποτελούν απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού. Θεωρούμε όμως, συμπληρώνουν, απαράδεκτο το γεγονός του καθυστερημένου ανοίγματος του σχολείου και, κυρίως, τη λειτουργία του μέχρι το τέλος του χρόνου με απαράδεκτους όρους για τη διδασκαλία των μαθητών και το έργο των δασκάλων. Τρεις μήνες «μάθημα με κομπρεσέρ», ακόμη  μάλιστα με σοβαρά προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών για να ανοίξει απλά το σχολείο, δεν αποτελούν σοβαρή αντιμετώπιση του ζητήματος από τη δημοτική Αρχή του ΣΥΡΙΖΑ. Τα τεχνικά ζητήματα που προέκυψαν και καθυστέρησαν την ολοκλήρωση των εργασιών πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να ανοίξει το σχολείο έγκαιρα, έπρεπε να προβλεφθούν.

Αυτή τη στιγμή, υπογραμμίζουν, έχουν σταματήσει οι εργασίες στο σχολείο, που το είχαν μετατρέψει σε εργοτάξιο, ενώ δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή επαφής των μαθητών με τους άμεσους χώρους όπου γινόντουσαν οι εργασίες. Ακόμα και τώρα που σταματήσανε οι εργασίες, δεν έχουν τοποθετηθεί διαχωριστικά, δηλαδή υπάρχουν «τρύπες»–ανοίγματα στο σχολείο και οι μαθητές έρχονται σε επαφή με σκόνη, ενώ λέγεται ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν τους καλοκαιρινούς μήνες.

Για εμάς, καταλήγουν, το πρόβλημα ξεκινάει από τη μη ορθή ιεράρχηση στον προσανατολισμό που έχουν η κεντρική κυβέρνηση και η περιφερειακή και δημοτική διοίκηση, ώστε να ασχοληθούν πραγματικά με τα σχολεία για την έγκαιρη, απρόσκοπτη και ασφαλή λειτουργία τους, λαμβάνοντας τα απαραίτητα μέτρα σε κάθε περίπτωση.  Θεωρούμε, εγκαλούν τον κ. Γαλιατσάτο και την παράταξή του «ΑΝΑΣΑ», απαράδεκτο  το νομοθετικό πλαίσιο που υποστηρίζετε και ειδικότερα στον κατασκευαστικό κλάδο με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης και τις ΣΔΙΤ το πλαίσιο αυτό έφτασε να αγγίζει και τον ευαίσθητο τομέα των σχολικών κτιρίων. Μια κατάσταση, που θα μπορούσε να απλοποιηθεί και να λυθεί με έναν ενιαίο κρατικό κατασκευαστικό φορέα και την υπαγωγή σε αυτόν της αρμοδιότητας για τις εργασίες στα σχολικά κτίρια.

Ο Θ. Γουλής και ο Γ. Κορφιάτης ζητούν να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για το κατάλληλο και ασφαλές σχολικό περιβάλλον των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού του 4ου δημοτικού σχολείου της Λευκάδας. Υπάρχουν ευθύνες για τη μη έγκαιρη έναρξη των εργασιών, αλλά δεν γίνεται και τώρα που σταμάτησαν οι εργασίες να μην έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα για την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, σημειώνουν.

Να προσθέσουμε τούτο εμείς του ionia-alexandra-balou.gr: Πολλούς περιφερειακούς συμβούλους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις 26 Μάη!

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

© 2019 ionia-alexandra-balou.gr